Blog

19 Temmuz 2017

Kış Yürüyüşlerinde Giyinme Beslenme ve Sıvı Alımı

Havanın çok soğuk olduğu zamanlarda doğaya çıkmak belli riskleri içerir. Bu riskleri en aza indirmenin başlıca yolları doğru giyinme, doğru beslenme, doğru sıvı almayı bilmekten geçer.

Katlı giyinme prensibi en temel giyinme yöntemidir. Bu giyinme prensibi sizlere vücut sıcaklığınızı kolay kontrol edebilme olanağı sağlar. İnce ve çok sayıda katlardan oluşan bu giyinme biçiminde temel amaç, küçük giyim katlar arasında kuru ve hareketsiz hava katmanları oluşturmaktır. Bu sayede vücut ısınızı dengelerken ortaya çıkacak çok ısınma yada soğumanın önüne geçebilir; vücut ısınızı verimli kullanabilirsiniz. Katlı giyinme prensibi vücut sıcaklığını kontrol edebilmenin dışında, oluşan nemin vücuttan hızlı uzaklaştırılmasına da olanak sağlayarak ısı kaçağının önüne geçer. Doğa yürüyüşü sporunda kullanılan giyim materyallerin tamamı sentetik kumaşlardan oluşmalıdır. Kış yürüyüşünün en temel ve tamamlayıcı ekipmanı kar tozluğudur. Kar tozluğu olmadan doğaya çıkılması tehlikelidir.

Kış koşullarında yapılan yürüyüşlerde, yaz dönemine göre %50 daha fazla sıvı kaybı gerçekleştiği bilinmektedir. Bunun nedeni, yaz dönemine göre çevresel etkinin çok daha fazla olmasıdır (soğuk, rüzgar vs). Kış koşullarında sıvı kaybı, terlemenin dışında, en fazla nefes yoluyla oluşur. Hava sıcaklığındaki düşüş, alınan her soluğun ısı ve sıvı kaybı anlamına geldiğini gösterir. Soğuk havalarda alınan her soluk önce ısıtılır, ardından nemlendirilir ve vücut tarafından kullanılır. Bu durum, hava sıcaklığı ile bağlantılı olarak ciddi ısı ve sıvı kayıplarının oluşma sebebidir. Bu kayıpların sonuçları ciddi hayati riskleri içerebilir. İstenmeyen bu durumun önüne geçmek, “etkinliklerde kullanılan içme suyunun nasıl olması gerektiği”ne verilen yanıtla bağlantılıdır.

  • Tüketilen su, kış suyu (suyun vücutta uzun süre tutulumunu sağlayacak biçimde katkılandırılmış) olarak hazırlanmalıdır
  • Su, vücut sıcaklığına yakın ısılarda tüketilmelidir. Vücut iç ısısını dengelemek bu sayede mümkün olmaktadır.
  • İçme suyu dışında, ısı dengesinin korunmasına destek olacak 1 L sıcak sıvı bulundurulmalıdır.

Kış koşullarında yaşamın sürdürülebilmesi daha fazla enerji ihtiyacını doğurur. Yapılan işin niteliği ile bağlantılı olarak bu ihtiyaç ısıya yada işe dönüştürülür. Bu nedenle, az su kullanarak kolay enerjiye dönüşecek besinler tercih edilmektedir. Karbonhidrat ağırlıklı bu besinler kolay ve az su kullanarak enerjiye dönüşmeleri nedeniyle tercih edilmektedir.

  • Helva ekmek, Ballı ekmek, Reçelli ekmekler
  • Her türlü tatlı ve tuzlu kurabiyeler ve bisküviler
  • Karbonhidrat içeren bakliyat ürünleri

Kışın doğada bulunma eylemi eğitim ve donanım gerektirir. Tam donanımlı bir bireyin, bu koşullarda, doğadaki kazanımı yüksek olacaktır.

 

Zati ERBAŞ

Doğa Yürüyüşü Bilgisi, Eğitim Yazıları , , ,

Yorum Bırakabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir