Blog

19 Temmuz 2017

Yolculuk Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter?

Yürüyüşlere katılan bir çoğumuzun bildiği Zati ERBAŞ’ın bir sözü vardır “yürüyüş eve dönünce biter” der. Haklıdır da! Kazaların çoğunun dönüş yolunda gerçekleştiğini hepimiz duyuyoruz, okuyoruz. O yüzden eve sağ salim dönmeden hiçbirimiz “yürüyüş bitti” diyemiyor, konsantrasyonumuzu sonuna kadar korumaya çalışıyoruz.

Peki, yürüyüş ne zaman başlar? Yola çıkış tarihi kesinleşince, önce çanta toparlamaya başlanılır. Konaklamalı yürüyüşlerde önce yiyecek, içecek ve yakıt alışverişine çıkılır. Kalınacak gün sayısına göre harcanacak kalori miktarına göre yeterli miktarda yiyecek, içecek ile ocakta kullanılacak yakıt miktarına göre alışveriş yapılır. Günübirlik yürüyüşlerde bir gece önceden yürüyüşte ne yenecekse hazırlanması sabah, karışıklık yaşamadan yola çıkılmasına yardımcı olacaktır. Yiyecek hazırlarken alacakların arasında kurutulmuş yiyeceklerin fazla olmasına özen gösterilir.

Bir diğer önemli konu da içeceklerin hazırlanmasıdır. Günübirlik yapılan yürüyüşlerde (kış yürüyüşlerinde özellikle, sıcak olmak üzere) en az 3 litre suyun hazır olmasına dikkat edilir. Suyun vücuttan hemen atılmasını önlemek ve damak tadını da düşünerek, suyun içine bazı katkıların (meyve özütleri, pekmez vs.) yapılması da genellikle tavsiye edilir.

Yola çıkmadan önce yapılması gereken bir diğer hazırlık da, giyim eşyalarının etkiliğe uygun olarak hazırlanmasıdır. İçlik denilen en alt katman, daha hafif ve teri dışarı atabilen bir ara katman ile mevsime göre (eğer kışsa) soluyabilir kumaştan yapılmış bir üst katman çantaya konulmak üzere hazırlanmalıdır. Bunun dışında hava şartlarındaki mevsimsel değişimleri de düşünerek yağmurluk ve yedek giyim eşyasının (etkinliğin süresini de hesaplayarak) çantaya yerleştirilmesi yararlı olacaktır.

Yürüyüş öncesi hazırlık yapılmasını gerektiren diğer bir konu da batonlar ile kış yürüyüşlerinde kullanılan tozluk ayarının kontrolüdür. Bir yürüyüşün en önemli ekipmanlarından olan batonlar, yürüyüş boyunca vücudumuza etkiyen yükün önemli bir kısmının dizlerimizden kollarımıza dağıtılmasında yardımcı olurlar. Bu nedenle baton parçalarının montajı ile paletlerinin takılı ve tam olması kontrolünün etkinlikten önce yapılmasında fayda vardır. Kış yürüyüşlerinde kullanılan tozlukların, ayakkabına uygun ayarda hazırlanmış olması da kontrol edilmelidir. Etkinlik sırasında, alelacele giyilmesinin gerektiği durumlarda, bu kontrolün önceden yapılmasının çok faydası olacaktır.

Hazırlanan eşyaların etkinliğe uygun hacimde seçilmiş çanta içine yerleştirilmesinin ardından yolculuğa hazırlığın ilk adımı tamamlanır. Böylece yolculuğun aslında en önemli ayaklarından biri olan tedarik evresini aşılmıştır. Mutlaka unutulan ya da etkinlik sırasında “keşke alsaymışım” denecek bir şeyler evde kalıyordur ama; o unutulanlar, bir sonraki yolculuklara eksiksiz çıkabilmek için bu sefer evde kalacaktır.

Yolculuk, “eve dönünce biter”; “yola çıkış tarihinin kesinleştiği gün de başlar”

Fatih BAZMAN

Doğa Yürüyüşü Bilgisi, Eğitim Yazıları

Yorum Bırakabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir