Blog

19 Temmuz 2017

Vücut ve Giyinme

1. Baş- Baş yüksek alan/hacim oranına sahip olduğu ve fazla damarlı olduğu için, çok fazla ısı kaybı (yaklaşık toplam ısı kaybının %70’i) gerçekleşebilir. Bu nedenle, kış kampçılığında başlık takmak zorunludur. “Ayak parmaklarınız soğuksa başlık takınız” özdeyişi doğrudur. Özellikle balaklava son derece verimli ve çok yönlüdür. Çok rüzgarlı koşullarda, yüzün soğuk ısırmaya hassasiyeti dolayısıyla, kar maskesi takmak gereklidir.

2. Eller – Parmaksız eldivenler, daha önce bahsedilen soğuma problemi nedeniyle, elleri parmaklı eldivenlerden daha fazla ısıtırlar. Ayrıca, parmaksız eldivenlerde parmaklar birbirlerini sıcak tutarlar, parmaklı eldivenlerde ise parmaklar birbirinden yalıtılmıştır. Dış katmanın içine bir iç eldiven giymek ısı yalıtımını arttırır. Ancak, çeşitli işlemlerde gerekli olan beceriler için parmaklı eldivenler de kışın gereklidir.

3. Ayaklar – Doğru çorap ve ayakkabıların seçimi etkinliğe bağlı oldu gibi sıcaklık ve dış koşullara da bağlıdır. Genel olarak iki yolculuk şekli vardır; tur kayağı ve karda yürümek.

a. Tur kayağı – Sırt çantasının ağırlığı nedeniyle ayak bileğini destekleyen botlar kullanılmalıdır. Ayrıca kayak botlarınızın yalıtımını arttırmak için mesli bot tercih edilmelidir.

b. Karda yürüyüş/Hiking – Normal sırt çantalı yürüyüşlerde kullanılan botlar yeterli değildir. Bu tür botlar yeterli ölü hava boşluğu sağlamazlar. Kar botları için seçenekler şunlardır:

· Deri botlar – Yürüyüşlerde kullanılacak deri ayakkabılar, teknik olarak kış yürüyüşlerine uygun üretilseler bile (üretim materyalleri nedeniyle soluyabilirlik ve sızdırmazlık özellikleri olsa da), nem emme ve dış yüzey ıslanma özelliğine sahiptir. Yürüyüş harici donabilirler. Bu nedenle tekrar kullanıldığında ayaklarda ciddi ısı kaybına neden olur. Kış etkinliklerinde mesli deri botlar veya etkinliğin derecesine göre plastik dağcı botları kullanmak uygundur. Mesli dağcı botları normal bir deri ayakkabı görünümündeki dış yüzey; sızdırmazlığı ve soluyabilirlik özelliği sağlanmış ve yalıtılmış meslerden oluşur. Esneme yetenekleri plastik ayakkabılara göre daha yüksek olmaları nedeniyle kullanımda kolaylık sağlar. Taban özellikleri her türlü kış ekipmanını adaptasyonunu sağlamak üzere serttir.
Deri botlar, yüksek oranda yalıtılmış ve sızdırmazlıkları sağlanmış botlardır. Uzun süreli etkinliklerde nem emmeleri ve donabilmeleri nedeniyle problem yaratabilir.

· Plastik dağcı botları – Plastik dış yüzeyli dağcı botlarında keçe yada köpüklü yalıtımdan oluşan mesler kullanılır. Bu botlar ayağı sıcak tutar ve kayak bağları, kramponlar ve hedikle kolaylıkla kullanılabilirler. Kullanılan mese bağlı olarak ayakları sıcak tutmak için, yalıtımı artırmak amacı ile özel üretilmiş tozluklara gereksinim duyulabilir.

1. Çoraplar – Ayaktan nemi uzaklaştırmak için polipropilen astarlı su-sevmez materyalden üretilmiş çoraplar giyilir. Ayakları sıcak tutmak için kuru kalmaları gereklidir. Gün içinde çorapları değiştirmek gerekebilir. Bebek pudrası işe yarayabilir.

2. Uzun tozluklar – Kış etkinliği için gereklidir. Tozluklar karın bot içerisine girmesini önler ve çorap ile pantolon paçasının karlanmasını önler. Soluyabilen kumaşlardan yapılanları önerilir. Ancak, hava sıcaklığının çok düşük olması durumunda donarak özelliklerini yitirebilirler.

3. Dış katman – Dış katmanın rüzgar-geçirmez ve en azından su-dirençli olması gerekmektedir. Bazı durumlarda, su-geçirmez bir giysi en iyi seçimdir. Tamamen su-geçirmez bir dış katman, ara katmanlar içerisinde hareket eden suyun tutulmasına, dolayısıyla ağırlığın artmasına ve bir miktar ısı kaybına neden olur. Ancak, ıslak kar koşullarında, giysi su-geçirmez değilse ıslanabilir ve donabilir. Gore-tex ve benzer dokumalar bir çözüm sunar. Bu dokumalar, su buharının geçmesine izin verecek büyüklükte, ancak su damlalarının geçebilmesi içinse çok küçük gözenekleri olan ince bir polimer tabakaya sahiptirler. Ancak, hiçbir şey mükemmel değildir. Gore-tex nefes alabilir olmasına karşın pamuk/naylon karışımları kadar verimli nefes alamaz. Sadece rüzgar tutan bir giysiye (rüzgarlık) karar veriyorsanız, 65/35 pamuk/naylon karışımı çok işe yarar. Başka bir yaklaşım, su buharının uzaklaşmasını sağlayacak yeterince havalandırma açılımı olan su-geçirmez giysilerdir. Bu tür giysiler, ıslak karda giysinin ıslanmasından korkmadan çalışma olanağı sağlar. Kararı etkileyen, yürünen bölgenin durumudur. Kuru karda yürüyorsanız giysinin su-geçirmezliği o kadar önemli değildir. Dondurucu yağmurun yağması yada çok ıslak kar durumlarında su-geçirmezlik özelliği önem kazanır.

4. Fermuarlar – Fermuarlar kış giyimi için harika yardımcılardır. Ceketlerin kol altındaki fermuarlar, havalandırma olanağınızı arttırır. Pantolonlardaki yan fermuarlar havalandırmayı arttırdığı gibi, kayakları yada hedikleri çıkarmadan ara katmanları giyip/çıkarmaya izin verir.

5. Karışık – Kış etkinliklerinde ısı kaçaklarını ve korunmayı sağlamanın en kolay yolu karışık teknikle üretilmiş giysiler kullanmaktır. Örneğin, bir kar pantolonu her iki yandaki boydan fermuarlar sayesinde kolaylıkla giyilip çıkartılabilir. Salopetler göğüs ve sırt bölgelerindeki yükseklikler nedeniyle, yüksek koruma sağladıkları gibi, sırttan başlayıp göbeğe kadar gelen bacak arası fermuarları nedeniyle ihtiyaç gidermede işlevsellik sağlar. Birbiriyle uyumlu olan alt üst giysiler birleştirilerek, yüksek yalıtım sağlayan sunumlara dönüştürülebilirler. Bu kapsamda, kullanılan iç giysiler uzun kollu ve su-sevmez termal materyallerden yapılır.

Dağcılık Bilgisi, Doğa Yürüyüşü Bilgisi, Eğitim Yazıları, Kampçılık Bilgisi , , , , , ,

Yorum Bırakabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir