Blog

20 Temmuz 2017

Kış Barınakları

Çadırlar

Bir çok durumda barınağın olmadığı yerlere gittiğiniz için kendi barınağınızı taşımak zorunda kalırsınız. Çok çeşitli çadır mevcuttur. Anahtar faktörler şunlardır:

  • Direnç – Rüzgar ve kara karşı koyma gücü. Genellikle, 4-mevsim çadır kullanımı önerilir. 4-mevsim çadırların kar ağırlığını kaldıracak kadar güçlü polleri vardır.
  • Karı atma özelliği- Çadırın karın düşmesini sağlayacak bir çatı şeklinin olması gerekir. Aksi takdirde, kar çadırın üzerinde birikerek çadırın çökmesine neden olur. 4-mevsim çadırlar bu şekilde tasarlanmıştır.
  • İç mekan – Kış etkinliklerinde taşıdığınız yüklü malzeme için yeterli genişlikte iç mekana gereksinim vardır. Ayrıca, şiddetli kar yağışı durumunda çadırda uzun süre kalmanız gerekebilir. Dar bir çadırda, diğer insanlarla karda tıkılı kalmak sıkıcı olabilir.
  • Dış tente – Çadırın bir dış tentesinin olması gerekir. Su geçirmez bir kapakçığı olan nefes alabilir bir iç çadır tentesine sahip olmak, çadır içinde yoğuşmayı azaltır. Ayrıca çadır katmanları arasında hareketsiz hava miktarını görece arttırarak daha iyi yalıtım sağlar. Vücut ısınız çadırı ısıtmaya başladığında, bir çadır tipik olarak dışarıdan 5-10 derece daha sıcaktır.
  • Kubbe tipi çadırlar önerilir. Bu tip çadırlar karın tutunmasını önler ve yeterli büyüklükte iç mekan sağlar. Üreticinin çadırı kış kullanımı için önerdiğinden emin olunuz. Çünkü, bir çok kubbe tipi çadır sadece 3 mevsimlik olarak üretilir ve polleri karı taşıyacak güçte tasarlanmamıştır.
  • Diğer bir çadır seçeneği Black Diamond Megamid’dir. Bu tek merkezi pollü piramit şeklindeki çadırın tabanı yoktur. Fazladan kazığa gereksinimi olan bu çadırların iç mekanı oldukça büyüktür. Yere alüminyum battaniye serilerek ve çadır kenarları kar ile örtülerek çadır yalıtılabilir.
  • Çadırlarla ilgili önemli bir sorun yoğuşmadır. Gece boyunca nefes alış verişi ile çadır içerisinde nemli hava düzeyi artar. Bu nemli hava yükselerek iç çadır tentesine çarpar ve burada donar. Bu küçük buz kristalleri çadırın her yerine dağılır. En iyisi, sabahleyin bu buz kristallerini süpürerek çadırın dışına atmaktır. Çadırın içinde asılı bir buz astarı, nemin geçmesine izin vererek, kişi ile buz arasında bir katman oluşturur.

Çadırlar için öneriler

  • Pol kırılması durumunda, yanınızda fazla pol ve pol birleştirici parça getirdiğinizden emin olunuz.
  • Yere serebileceğiniz alüminyum battaniye veya yalıtımlı çadır altlığı çadır tabanınızı korumanıza yardımcı olur (çadırın altında kalan yer vücut ağırlığınız ve ısınızdan buza dönüşür. Keskin buz kenarları çadır tabanını yırtabilir).
  • Rüzgarlı bir alandaysanız yada çadırınızı gün boyu bırakacaksanız, her zaman kazıklarını tam çakınız. Yanınızda kazık getirmeyi unutmayınız yada “dead men” (karda emniyet almak için kullanılan bir tür alet) kullanarak nasıl kazık çakılabileceğini öğreniniz.
  • Bagaj altlığı – bu her çadır için önemli bir eklentidir. Gece çadırınıza girmeden önce giysilerinizin ve botunuzun üzerindeki tüm karı temizlemelisiniz. Bu, çadırda yoğunlaşmayı ve su birikmesini azaltarak, sizin ve eşyalarınızın daha kuru kalmasını sağlar. Ayrıca, çadırın içine kar girdiğinde, genellikle vücut sıcaklığınızdan erir ve gün boyu çadırınızda olmadığınızda tekrar donar.
  • Yemek pişirme – Çadırınızda yemek pişirmeyiniz, yoğuşmaya neden olur.
Dağcılık Bilgisi, Eğitim Yazıları, Kampçılık Bilgisi ,

Yorum Bırakabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir